Jan en Anita

Een kijkje in ons leven

Vriendschap

Written By: Anita - mei• 02•14

de vriendschap

zelfst.naamw. (v.)

Uitspraak: [‘vrintsxɑp]
Verbuigingen: vriendschap|pen (meerv.)

persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen

Voorbeeld: `een diepe vriendschap`

Bovenstaande informatie is afkomstig van Kernerman Dictionaries meer info Onderstaande informatie is samengesteld uit diverse bronnen. Herhalingen en/of tegenstellingen kunnen het gevolg zijn.   Wat is vriendschap? Hoe ontstaat het? Hoe onderhoud je het? Het zijn korte vragen die meteen uitnodigen tot een lang antwoord en voor iedereen tot een andere discussie leidt. Vriendschap is een gift, die je mag ontvangen en geven. Je deelt het met mensen en dieren. Het overkomt je, je creeëert het “samen” en als je geluk hebt, vinden andere stellen je man of vrouw ook leuk en wordt vriendschap in meervoud een groep mensen, waar je jezelf in kunt zijn en je leuke, verdrietige of gezellige dingen mee kunt delen. Het is niet altijd belangrijk om elkaar vaak te zien, soms kunnen omstandigheden zodanig zijn, dat je elkaar vaker niet ziet, dan wel. Alhoewel tegenwoordig Skype wel een prachtig medium is om elkaar over langere afstanden toch te kunnen zien, live! Als ik jullie vraag wat vriendschap voor jou betekend, wat ga je me dan vertellen? Is het juist het vertrouwen wat je het meeste raakt? De gezelligheid? Het alles met elkaar kunnen delen, lief en leed? Eindeloos lachen met elkaar? Sportmaatjes zijn? Gezamelijke hobby’s uitvoeren? Elkaar zo goed kennen, dat je eigenlijk al weet, wat de ander wil zeggen. Maar vooral in voor- en tegenspoed voor elkaar klaar staan. Je kunt elkaar nog zoveel beloven, maar het moet dan wel in je macht liggen en niet ten koste van jezelf gaan. Maar waar trek je die grens? Want een echte vriend betekend alles voor je, toch? Het is altijd moeilijk om in te schatten hoeveel energie je nodig hebt om een dierbare vriendschap te onderhouden. Want alle relaties dien je te onderhouden, hoe raar het ook klinkt. Familierelaties, collegiale relaties, alles heeft zijn voeding nodig. Als het altijd eenrichtingsverkeer is, werkt het niet. Als je het gevoel hebt dat je veel moeite moet doen, werkt het ook niet, maar vanzelf gaat niets…… Hoe bijzonder is het dus, dat gevoel, die emotie. Ik heb een diepe vriendschap met meerdere personen, zowel vrouwen als mannen. Jan en ik zijn gezegend met fijne vrienden om ons heen waar we enorme lol mee kunnen hebben, mee kunnen huilen en die ons steunen door dik en dun. En wij hopen voor hen net zo belangrijk te zijn. Troosten en getroost worden… Sommigen zie ik regelmatig, sommigen wonen verder weg en anderen spreek ik maar af en toe, maar het lijntje naar hen toe is stevig en zuiver. Mooi is dat! Ook met onze dierenvriendjes hebben we een diepe band en ik weet niet of vriendschap ook “gewoon” een vorm van houden van is. Zo voelt het in ieder geval wel voor mij. Grappig genoeg zeg ik ook altijd dat ik van veel mensen kan houden, maar niet met iedereen waar ik van houd, zou kunnen samenwonen. Zover gaat de vriendschap dan weer niet ;-). In de afgelopen maanden hebben we redelijk wat turbulente tijden gehad. De gezondheid van mijn vader was zorgelijk, door een trage hartslag en in eerste instantie een onduidelijk beeld van zijn klachten. Daarbij de dood van Macho, wat ons allebei recht in ons hart heeft geraakt. Hij was dan ook een echte vriend! Daarbij de gezondheid van een aantal vrienden/familieleden die dan wel tijdelijk/dan wel voor langere tijd nog steeds met hun gezondheid worstelen ofwel herstellende zijn. Als geboren schorpioen schijn ik trouw te zijn aan mijn vriendschappen en aan mijn man :-). Dat zallie fijn vinden. Maar… het klopt wel! Ik probeer zeker trouw te zijn aan de mensen waar ik van houd en ga voor ze door het vuur. Dat kost me soms wel kruim en ik ben ook wel eens genegen om over mijn eigen grens te gaan, voor de ander. Maar wat ik er voor terug krijg is zo bijzonder!

vriendschap

vriendschap

Alle vriendschappen op een rijtje gezien, zijn we rijk, Jan en ik. Soms delen we ze samen, soms ik alleen en soms heeft Jan zijn persoonlijke vrienden. Maar we hebben een leuk leven, fijne mensen om ons heen, delen onze hobby’s met gelijkgestemde zielen, gaan eten met liefhebbers van wijn en spijs, rijden paard met mensen die man en paard durven te noemen en daar altijd weer wat leuks van maken. We hebben weekenden gedeeld met vrienden, waarin zowel actief zijn als bijslapen leuk is, zolang je er maar bij kunt blijven lachen. Ik heb vriendschappen in de vorm van lunchdates, winkeldagjes en saunabezoekjes. Jan heeft een motorvriend, maar ook hierbij is het weer super om te zien dat we als stel ook gezellig met elkaar kunnen zijn. En dan hebben we ook nog vriendschappen waarbij onze honden elkaars vriendjes zijn. En hoe we dit alles onderhouden??? Door er veel tijd in te stoppen en vooral veel tijd blij mee te zijn. Is het geven of nemen??? Ik weet het niet, maar als we eens een tijdje minder geven, wil niet zeggen dat we geen vriendjes meer zijn. Want hoe je het ook het ook wendt of keert…..vriendschap komt vanuit je hart! En gezelligheid kent geen tijd. Lekker cliché maar vooral lekker dat het er is. Niks vanzelfsprekends, maar koesterend in woord, daden en gedachten! Met vriendelijke groet, Jan & Anita :-)!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Je reactie is erg welkom!