Jan en Anita

Een kijkje in ons leven

Griekse Paasvakantie.

Written By: Anita - apr• 18•17

De voorgaande blogs waren een aardige kijk in mijn persoonlijke leven en ik bedank bij deze iedereen, die op persoonlijke wijze, telefonisch, via whatsappjes, mail of Messenger mij een hart onder de riem hebben gestoken. Vanuit bijzonder onverwachte hoeken kwamen de mooiste reacties en ik ben dankbaar en gezegend met vele lieve mensen om me heen. Het inzicht wat ik heb gekregen, is nog zeker niet ingedaald en het zal nog wel even duren voor alles zijn plekje heeft gekregen. Maar ik kan niet meer doen, dan ervoor gaan……

Het advies wat ik van de huisarts kreeg was: “Ga genieten in Griekenland”! Nou, dat advies heb ik ter harte genomen, evenals al zijn ander opmerkingen. Ook hij weet dat een patroon in een mensenleven zich niet zomaar laat veranderen, maar hij staat me wel met raad en daad bij. Maar ik ben altijd bereid om te luisteren, maar het blijkt maar weer, dat de tijd ook rijp moet zijn om te kunnen oogsten!

Dus reden Jan en ik met onze auto naar Oostenrijk om een paar heerlijke dagen door te brengen met Truus en Hannie. Op zaterdag 25 maart togen we met 2 auto’s, vier personen en 1 hond richting Ancona. Om 16.30 uur die dag zou de boot van Minoan Lines vertrekken en ons meenemen naar Igoumenitsa. Ons voor de zoveelste keer, maar voor Truus en Hannie de eerste keer op het vaste land. Truus was al ooit op Kreta geweest, maar voor Hannie was Griekenland onbekend terrein evenals voor Tascha, hun lieve hond.

Zodra we van de boot afreden en richting Lefkas gingen werden ze aangenaam verrast door de groene omgeving, de bloemen, kruiden en vegetatie die West-Griekenland biedt. Het regent hier ook wel wat meer, maar dat geeft ook de prachtige groene omgeving. Aangekomen in ons appartement hebben we ons geïnstalleerd en zijn we veertien dagen met elkaar gaan genieten van alles wat Griekenland heeft. Heerlijke eten, vriendelijk en open mensen, redelijk goed weer al voor het begin van het seizoen, maar vooral de prachtige natuur.

We hebben een gedeelte van de westkust afgereden en mooie plaatsjes bezocht zoals Syvotha, Parga, Lefkas stad en op Lefkas eiland aardig wat gezien, maar we zijn ook naar Zagori gereden, waar we heerlijk dagen hadden en enorm verwend werden door Rita en Yiannis van Hotel Porfyron. De kookkunst van Yiannis en Rita staat buiten kijf! Ze maken dankbaar gebruik van de heerlijkheden die de natuur ons biedt, als het maar vers is. De eigen gemaakte yam, likeur, de lokale wijn en alles wat op tafel kwam aan eten en drinken was niet te versmaden! En vooral complimenten dat er niet te veel zout word gebruikt. Dat vinden wij heerlijk! De adviezen die je krijgt om de omgeving te verkennen zijn ook top en we hebben in een paar dagen enorm veel indrukken opgedaan. De Vichos kloof is echt fenomenaal en we hebben genoten van alles.

Terug op Lefkas hebben we nog wat genoeglijke dagen doorgebracht en voor we het door hadden waren de 14 dagen alweer om! Geen gezellig Keezbord meer op tafel, geen “afzakkertje” meer voor het slapen, geen genoeglijke snoetjes bij het heerlijke eten…….. Wat hebben we het super gehad met elkaar!!

IMG_3043 IMG_3049 IMG_3054 IMG_3055 IMG_3071 IMG_3073 IMG_3079 IMG_3080 IMG_3087 IMG_3089 IMG_3092 IMG_3105

Na vertrek van Truus en Hannie togen Jan en ik in onze “Little Lemon” naar Trikala. Daar hadden we een ontmoeting met de weduwe van Dr. Amerides. Deze orthopeed heeft bijna 30 jaar geleden mij geholpen na een ontsteking in mijn knie. Ik was in Nederland geopereerd en had wat complicaties op mijn reis door het binnenland van Griekenland. Op advies van de dokter werd ik doorverwezen naar Dr. Amerides en moest een aantal keren terug komen in het ziekenhuis van Trikala. Hij bracht mij in contact met een jong meisje uit Lamia, waar ik nog mee geschreven heb. Zij lag al een aantal maanden in het ziekenhuis met ernstige complicaties. Dr. Amerides kwam, zoals beloofd aan mij, met zijn vrouw en kinderen naar Nederland en we hebben alle highlights gezien met hen: de Efteling, Madurodam, Amsterdam inclusief rondvaart etc. Zijn oudste dochter Ioanna kon goed engels en ook wij zijn jaren en jaren penvriendinnen gebleven. Altijd hielden we contact en nu is Facebook onze directe link.

Helaas is Dr. Amerides bijna een maand geleden overleden en Jan en ik hebben een condoleancebezoek gebracht aan het gehele gezin. Ioanna had me een half jaar geleden nog tijdens een gezinsuitje gevraagd of het mogelijk was om een soort van reünie te organiseren en elkaar allemaal weer eens te zien. Ik heb meteen ja gezegd….., maar had niet door dat die reünie er een zou worden zonder haar vader. Niemand kon dat weten, want na een bijzonder kort ziekbed is hij overleden. Een gezonde man van 72 die eigenlijk geen medische historie had en heel gezond was. Door allerlei complicaties is hij gestorven en hij wist zelf wat hem te wachten stond. Specialist zijn is niet altijd een voordeel :-(. Wel hebben we een paar fijne ontmoetingen gehad met zijn vrouw en kinderen met een bijzonder persoonlijk tintje. Hartverwarmend en elkaar belovend dat het nooit meer zo lang mag duren voor we elkaar weer zien!

Het andere warme badje (en bedje) stond in Hotel Panellinion. De eigenaar en zijn gezin zijn al vele jaren vrienden en we vallen letterlijk als “familie” binnen. Heerlijk om de avonden mee te maken waarin we onder genot van een uitmuntend Grieks diner lol hebben met elkaar. We delen onze snelle en droge humor met elkaar, maar ook de liefde voor Griekse muziek en dans. Ze zijn voor mijn persoonlijk uitstekende leraren/leraressen Grieks en vooral ook de kookkunst van Marina is voor mij van bijna jaloersmakende kwaliteit. We hebben met elkaar afgesproken, dat t.z.t. ik van haar leer koken en zij van mij engelse les krijgt. Looking forward to it :-)!

En dan….is het Pasen! Wat al vele jaren een uitnodiging is, die over en weer wordt geroepen, komt dan tot werkelijkheid. Jessica en Spiros hebben al vaker gezegd dat we echt een keer hier moesten zijn met Oud- en Nieuw, Pasen of Carnaval, maar dat komt er vaak niet van. Tot nu! We waren er en hebben alles beleefd: Goede vrijdag, wat hier Grote Vrijdag heet, met stemmige muziek van de Harmonie waar Spiros bij speelt, Zaterdag de verrijzenis van Christus en na ons bezoek in de kerk het licht wat via kaarsen werd verspreidt, de traditionele voeding die Grieken dan tot zich nemen en waar wij ook aan deel mochten nemen. En als klapper de Paaslunch, zowel bij Jessica en Spiros op eerste Paasdag, als bij Vasilis en zijn vrouw op 2e Paasdag. Wat een heerlijkheden, wat een warmte, wat een bijzondere ervaringen en wat zitten we vol :-).

Dus vandaag even een stapje terug en lekker chillend, vanmorgen nog wat dingen geregeld in Lefkas stad en vanmiddag heerlijk in het zonnetje gezeten bij Elly en Klaas. Alvast kennis gemaakt met de poezenfamilie en zodadelijk gaan we genieten van ons “verse” bedje, want vandaag hadden we ons beddengoed heerlijk buiten gedroogd.

Zaterdag komen we weer thuis, nadat we op onze vlucht nog 2 puppies begeleiden die in Nederland een thuis hebben gevonden, maar zonder begeleiding niet kunnen vliegen. Dus mogen ze even met ons mee….. En dan is die dag ook nog mijn vader jarig. Hij is op dit moment weer aan het opknappen van het noro-virus wat heerste in de Litserborg. Hij mag even geen bezoek ontvangen en ze proberen zo snel mogelijk het virus onder controle te krijgen. Maar als alles goed gaat gaan we zaterdag even “de bloemetjes buiten zetten” en zijn 86e jarige dag vieren!

De foto’s (klik op de tekst hier links naast) die ik heb gemaakt zijn al uitgebreid op Facebook te zien geweest, maar een aantal wilden we toch nog even delen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

  1. Heidi schreef:

    Hé Jan en Anita, wat heerlijk om te lezen dat jullie genoten hebben. Het leven is er één van ups en downs… zolang het glas maar halfvol is en dat is het bij jullie. Tot snel. Heidi

  2. Yvonne kopman schreef:

    Geweldig geschreven zo oprecht en recht uit t hart leven is een les liefde een werkwoord… nooit klaar… liefsss💙💙💙💙💙

Je reactie is erg welkom!